Vilken gymtyp är du?

 

gymUnder det gångna året har jag lagt märke till olika sorters typer på gym. Vilken gymtyp är du? Glöm inte att du även kan vara en blandning av flera!

 

”Styrkelyftaren”: Styrkelyftaren är oftast en man (men även kvinnor förekommer) som inte nödvändigtvis behöver vara aktiva inom styrkelyft, utan namnet har jag gett dem efter övningarna de utför. De älskar att göra klassiska skivstångsbaserade övningar som marklyft, knäböj eller styrkevändningar. Styrkelyftaren är gymmets starke man och kvinna. De är inte särskilt intresserade av att visa upp sina kroppar, tvärtom de är ofta klädda i långärmade träningsoveraller. Styrkelyftaren låter mycket när hen lyfter. De går runt med styrkelyftbälte runt midjan och med kalkade händer. Själva kalkningen (som är avsedd för att få bättre grepp) förefaller vara av rent rituell karaktär, ungefär som att signalera ”nu j-vlar kommer det att lyftas tungt”. Medelåldern verkar vara förhållandevis hög, en del ”styrkelyftare” ser ut att ha passerat 40, ibland även 50 år.

 ”Spännisen”: Spännisen är en ung man i övre tonåren eller 20-årsåldern som tycks vara i gymmet främst för att spänna på sig. De går iklädda i linnen eller tighta t-shirts. Ytterligare en populär variant är ett linne med luva som de har uppdraget över huvudet och verkar spela rollen som Rocky Balboa. Det är främst tre muskelgrupper som ”spännisen” tränar; bröst, mage och armar. Hantelpress är en typisk övning för ”spännisen”. I gymmet finner du ofta ”spännisarna” trängandes vid spegelväggarna där hantlarna är belägna. De tränar ofta de muskler de ser i spegeln (de tränar i princip aldrig ben, vilket även syns) och de låter mycket. De gillar att slänga vikter på golvet istället för att bara lägga ner dem. Om du någonsin blir avbruten mitt i ett träningset med frågan ”är du klar snart?” så är sannolikt en spännis som frågar.

 ”Den genuina motionären” är främst kvinnor men även män förekommer. De är ofta svettiga och kör sin egen grej. De ser allmänt sunda ut och tränar ofta utav hälsoskäl eller för att förbereda sig för tävlingar som Vasaloppet, Tjejvasan eller liknande. Man finner dem ofta på motionscyklar och löpbanor och bär ibland underställ. De är ofta i medelåldern och tycks sakna behov av att hävda sig i gymmet. De är ofta relativt smala till kroppstypen.

 ”Snygga tjejen”: ”Snygga tjejen” är ”spännisens” kvinnliga motsvarigheter. De tränar i tights och linnen och de är ofta sminkade i gymmet. Håret brukar vara prydligt uppsatt i en hästsvans. De är mycket medvetna om sin omgivning och ”spanar” ofta ut över gymmet. Trots att de har ”klätt upp sig” för gymmet signalerar de ofta missnöje om någon tittar på dem. ”Snygga tjejen” gillar att träna ben och rumpa, populärt är knäböj och olika varianter av utfall med hantlar. De finns även på löpbanden och step up-maskiner. De tar ofta ”selfies”. Snygga tjejen tränar ofta ihop med en någon mindre snygg (om beskrivningen tillåts!) träningskompis som fungerar som en sorts sidekick och en ständig påminnelse för snygga tjejens snygghet

 ”Spexaren”: ”Spexaren” är i princip uteslutande en man och gillar att göra spektakulära övningar. Exempelvis gillar ”spexaren” att hänga i romerska ringar eller göra olika varianter av chin-ups. Alternativt gillar de att hoppa upp på höga pallar för att visa upp sin spänst. Likaså gör de ofta strechsövningar som åskådliggör en (ofta) imponerande vighet. ”Spexaren” är stundtals onekligen spänstig och vältränad och har en gymvana. De utför ofta sina konster med en självklar självsäkerhet. De har en tendens att alltid vara på gymmet.

 ”Den tillfällige besökaren”

Förmodligen en av de vanligast förekommande idealtyperna på ett gym. Denna typ av gymbesökare karakteriseras av osäkerhet. De står ofta i hörnen och stretchar. ”Den tillfällige besökaren” har normalt inga trendiga träningskläder utan går runt i sådant som verkar vara från klädskåpens bakre regioner. Denna grupp är en bred kategorisering och man finner både män som kvinnor, äldre som yngre vilka förenas av att de är osäkra och verkas vantrivas på gymmet. De förefaller ofta hamnat där efter ett rökstopp eller nyårslöfte kring att ”komma i form”. De brukar inte bli särskilt långvariga i gymmet.

 

 

Lämna en kommentar